top of page
Caută

Rețete din Gutui

Actualizată în: 25 apr.

Fie că ești sau nu începător, ți-am pregătit o listă de rețete cu explicații, dar și informații extra pentru a te putea descurca în orice împrejurare.


Iată lista noastră de rețete realizate cu gutui:


1. Gem de gutui:

  • 1 kg de gutui curățate și fără sâmburi

  • 500 g de zahăr

  • 1 baton de scorțișoară

  • 2 căni de apă

Instrucțiuni:

  • Se taie gutuile în bucăți mici și se pun într-un vas cu apă, zahăr și scorțișoară.

  • Se fierb gutuile la foc mediu până când se înmoaie și se desfac.

  • Se lasă compoziția să se răcească și apoi se pasează cu ajutorul unui blender.

  • Se pune pasta obținută la fiert la foc mic, amestecând încontinuu timp de aproximativ 45 de minute, până când se îngroașă și capătă consistența unui gem.

  • Se pune gemul fierbinte în borcane sterilizate și se închid bine.


2. Gem asortat de gutui cu pere și scorțișoară

  • 1 kg de gutui curățate și fără sâmburi

  • 1 kg de pere curățate și fără sâmburi

  • 500 g de zahăr

  • 1 baton de scorțișoară

  • 2 căni de apă

Instrucțiuni:

  • Se taie gutuile și perele în bucăți mici și se pun într-un vas cu apă, zahăr și scorțișoară.

  • Se fierb fructele la foc mediu până când se înmoaie și se desfac.

  • Se lasă compoziția să se răcească și apoi se pasează cu ajutorul unui blender.

  • Se pune pasta obținută la fiert la foc mic, amestecând încontinuu timp de aproximativ 45 de minute, până când se îngroașă și capătă consistența unui gem.

  • Se pune gemul fierbinte în borcane sterilizate și se închid bine.


3. Orez cu lapte și piure de gutui

  • 1 cană de orez

  • 4 căni de lapte

  • 2 gutui mari, curățate și tăiate cubulețe

  • 1/2 cană de zahăr

  • 1 linguriță de scorțișoară

Instrucțiuni:

  • Se fierbe orezul în lapte la foc mediu, amestecând încontinuu timp de aproximativ 20 de minute, până când se îngroașă și devine cremos.

  • Într-un alt vas, se pun bucățile de gutui, zahărul și scorțișoara și se fierb până când se înmoaie și se desfac.

  • Se pasează gutuile fierbinți cu ajutorul unui blender și se obține un piure.

  • Se adaugă piureul de gutui la orezul cu lapte și se amestecă bine.

  • Se mai fierbe amestecul timp de 2-3 minute, apoi se oprește focul.

  • Se servește orezul cu lapte și piure de gutui cald sau rece.


4. Compot de gutui și blat cu unt

  • 4 gutui mari, curățate și tăiate cubulețe

  • 1 cană de zahăr

  • 1 litru de apă

  • 1 baton de scorțișoară

  • 150 g de unt

  • 1 cană de făină

  • 1/2 cană de zahăr

  • 2 ouă

  • 1 linguriță de praf de copt

Instrucțiuni:

  • Se pun bucățile de gutui, zahărul, apa și scorțișoara într-un vas și se fierb la foc mediu timp de 30 de minute, până când gutuile devin moi și suculente.

  • Se lasă compotul să se răcească la temperatura camerei.

  • Într-un alt vas, se amestecă untul și zahărul până când devin spumoase.

  • Se adaugă ouăle și se amestecă bine.

  • Într-un bol separat, se amestecă făina și praful de copt.

  • Se adaugă amestecul de făină în amestecul de unt și ouă, treptat, amestecând continuu.

  • Se toarnă aluatul într-o tavă unsă cu unt și se nivelează.

  • Se pun bucățile de gutui deasupra aluatului și se presează ușor.

  • Se coace tava la 180 de grade Celsius timp de 40-45 de minute, până când blatul este rumen și copt.

  • Se servește blatul cald, cu compot de gutui alături.


5. Prăjitură răsturnată cu gutui caramelizate

  • 4 gutui mari, curățate și tăiate în sferturi

  • 1 cană de zahăr

  • 1 baton de scorțișoară

  • 150 g de unt

  • 1 cană de făină

  • 1/2 cană de zahăr

  • 2 ouă

  • 1 linguriță de praf de copt

Instrucțiuni:

  • Se pun bucățile de gutui, zahărul și scorțișoara într-o tigaie și se caramelizază la foc mediu timp de 10-15 minute, până când gutuile devin aurii și moi.

  • Se toarnă compoziția de gutui caramelizate într-o tavă unsă cu unt.

  • Într-un alt vas, se amestecă untul și zahărul până când devin spumoase.

  • Se adaugă ouăle și se amestecă bine.

  • Într-un bol separat, se amestecă făina și praful de copt.

  • Se adaugă amestecul de făină în amestecul de unt și ouă, treptat, amestecând continuu.

  • Se toarnă aluatul deasupra gutuilor caramelizate din tavă.

  • Se coace prăjitura la 180 de grade Celsius timp de 40-45 de minute, până când blatul este rumen și copt.

  • Se lasă prăjitura să se răcească timp de 10-15 minute, apoi se răstoarnă pe un platou de servit.


6. Chec de post cu gutui și stafide

  • 2 gutui mari, curățate și tăiate în cuburi

  • 1 ceapă mare, tăiată cubulețe

  • 1 cană de stafide

  • 2 căței de usturoi, tocați mărunt

  • 2 linguri de ulei de măsline

  • 1 linguriță de curcuma

  • 1 linguriță de chimen măcinat

  • 1 linguriță de coriandru măcinat

  • sare și piper, după gust

Instrucțiuni:

  • Într-o tigaie, se încinge uleiul de măsline la foc mediu.

  • Se adaugă ceapa și se călește timp de 2-3 minute, până când devine aurie.

  • Se adaugă usturoiul și se călește timp de încă 1 minut.

  • Se adaugă gutuile, stafidele și condimentele și se amestecă bine.

  • Se acoperă tigaia și se lasă să fiarbă timp de 20-25 de minute, până când gutuile sunt moi.

  • Se adaugă sare și piper după gust.

  • Se servește checul de post cu gutui și stafide cald.Mâncare de gutui cu carne de pui

7. Gutui murate

  • 4 gutui mari, curățate și tăiate felii subțiri

  • 1/2 cană de oțet de mere

  • 1/2 cană de zahăr

  • 1 cană de apă

  • 1 linguriță de semințe de muștar

  • 1 linguriță de semințe de coriandru

  • 1 linguriță de sare

Instrucțiuni:

  • Se pun feliile de gutui într-un borcan sterilizat.

  • Într-un vas, se amestecă oțetul de mere, zahărul, apa, semințele de muștar și coriandru și sarea.

  • Se fierbe amestecul la foc mediu timp de 5-7 minute, până când zahărul se dizolvă complet.

  • Se toarnă amestecul fierbinte peste feliile de gutui din borcan, astfel încât să acopere complet feliile de gutui.

  • Se lasă gutuile să se răcească la temperatura camerei și apoi se pun la frigider timp de cel puțin 24 de ore înainte de a fi servite.


Sper că lista aceasta îți este de ajutor și îți dă idei pentru preparate delicioase cu gutui!

Ai și alte fructe la îndemână?

Vezi mai multe rețete și informații despre fructele pe Livada Maria.ro!



Foto: Julie Goodwin


38 afișări0 comentarii
bottom of page