top of page
Caută

Gutuile și proprietățile sale

Gutuiul (Cydonia oblonga), unicul membru din genul Cydonia, este un arbore de mărime medie, originar din regiunea caucazului, în sud-vestul cald al Asiei. Este cunoscut din antichitate, fructele sale fiind folosite în gastronomie sau în medicina populară, alături de semințe și frunze.Vechii greci ofereau gutui la nunți, ritual care a venit din Orient, gutuia fiind premiul pe care Paris l-a dat Afroditei. Cel mai bun tip de gutui venea din regiunea Cydonia, pe coasta nord-estică a insulei Creta, fruct cunoscut de greci ca "Mela kudonia" sau " măr de Cydonia" de unde provine de asemenea și numele ei științific.Compoziţie si proprietati:

Gutuia conţine magneziu, fosfor, fier, cupru, sulf, vitamina pp, C, B, A, calciu, sodiu, apa, glucide, tanin, pectină, protide, lipide, mucilagii şi acid malic.


Conținutul la 100 g:

· Calorii 25,2

· Hidrați de carbon 6,3 g

· Fibre 6,4 g

· Calciu 14 mg

· Magneziu 6 mg

· Potasiu 200 mg

· Vitamina C 18 mg


Gutuile au proprietăți culinare și medicinale, având vitamine și minerale, gutuia poate fi mâncată ca atare atunci când este coaptă și capătă o puternică aromă specifică, sau este folosită la marmaladă, dulceață și compot sau poate fi coaptă în cuptor. Conține importante cantități de fibră, are proprietăți dezinfectante și favorizează eliminarea acidului uric. Ceaiul din frunze uscate este adjuvant în caz de insuficiență cardiacă și în bolile de ficat. Gutuiul are proprietăţi antioxidante, vitaminizante, astringente, emoliente, tonice, antihemoragice, stimulează apetitul şi sistemul imunitar. Semințele de gutui au și proprietăți medicinale. Se formează din ele o infuzie sau macerat. Infuzia de semințe de gutui ameliorează indigestia, reduce refluxul și arsurile la stomac.Proprietățile de sănătate ale gutuilor sunt stimularea digestiei și susținerea metabolismului. Aceasta înseamnă că poți consuma aceste fructe în timp ce ești pe o dietă de slăbire, fiind un fruct care conţine puţine calorii.

Fructele se utilizează şi în cosmetică pentru ameliorarea ridurilor şi tratamentele tenului gras.44 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page