Caută

Ce au produsele BIO atât de special?

De multe ori ne aflăm în situația de a cumpăra un produs,

de la cele alimentare până la cele cosmetice, însă nu mulți dintre noi ne dăm seama de efectele pe care le-ar putea avea acestea asupra organismului nostru. De la pesticide la conservanți, de la coloranți la arome modificate, produsele pe care le utilizăm în viața de zi cu zi pot fi foarte nocive pentru corpul nostru și al familiei noastre. Acesta este unul din motivele care ne-au împins să avem o cultură BIO (certificată, nu doar din vorbe), iar noi considerăm că industria alimentară nu este tocmai într-o direcție bună, deoarece mulți cumpărători sunt superficiali când vine vorba de procurarea produselor ce le pot salva viața.


Există o diferență între bio, organic, ecologic și natural?

Bio, eco sau organic înseamnă același lucru, acestea fiind produse pentru a căror cultivare nu s-au utilizat substanțe chimice sau de stimulare a creșterii, nu s-a intervenit genetic și care sunt certificate de organisme de control autorizate.


Întrebare de baraj: "Cum știm că avem produsele bio la raft?"


· Produsele Bio. În mod oficial, în România, toate produsele organice/bio/eco prezintă sigla „AE” (Agricultură Ecologică) pe ambalaj, pentru a informa consumatorii că produsul respectiv este certificat de M.A.D.R.

· Termenul ”natural”. Natural (sau „100% natural”), pe de altă parte, este doar o strategie de marketing deoarece legea nu reglementează utilizarea cuvântului „natural” pentru promovarea produselor. Natural nu înseamnă neapărat că produsul respectiv este bio, iar acesta poate conține coloranți și aditivi alimentari sau conservanți.


Ce trebuie să ai la mână ca să ai certificat bio?

Pentru ca produsele să primească certificare AE trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

· Solurile în care sunt cultivate nu trebuie să conțină fertilizatori chimici sau sintetici, pesticide, îngrășăminte pe bază de petrol sau nămoluri de epurare;

· Nu este permisă administrarea de antibiotice sau hormoni de creștere animalelor crescute ecologic;

· Furajele trebuie controlate în mod natural (prin rotația culturilor, plivitul manual, arat, etc.), nu cu erbicide chimice;

· Insectele trebuie îndepărtate tot în mod natural (cu ajutorul păsărilor, a altor insecte benefice), nu prin folosirea de insecticide;


OK! Atunci ce beneficii are consumul de produse BIO?


· Nu au aproape deloc (în unele cazuri chiar 0) pesticide – cei mai afectați de pesticide sunt copiii și fetușii, care riscă să întâmpine diverse probleme de dezvoltare sau tulburări de comportament;

· Nu conțin conservanți;

· Alimentele BIO sunt mult mai proaspete și au un gust mai bun;

· Animalele nu sunt injectate cu antibiotice sau hormoni de creștere care altfel ar ajunge în organismul nostru și nu sunt modificate genetic;

· Persoanele alergice la chimicale sau diverși conservanți nu sunt afectați de alimentele organice;

· Agricultura ecologică este mai „prietenoasă cu mediul înconjurător”: contribuie la fertilitatea solului, reduce poluarea (solului, aerului, apei) și previne fenomenul de eroziune a solului.


Deci, te vei apuca să fii mai atent la ceea ce mănânci?



94 afișare0 comentariu