top of page
Caută

Metode de consum și rețete cu coacăze

Actualizată în: 29 apr. 2020

Fructele de coacaz negru pot fi consumate proaspete (ca atare, sub formă de sucuri sau pireuri), conservate (prin congelare, gemuri, jeleuri, dulceață) sau conservate prin uscare și utilizate ca atare.

Având un gust ușor foxat, și o concentrație mare de biosubstanțe active, multe persoane preferă să consume fructele de coacăz negru în amestec cu alte pireuri sau sucuri de fructe (zmeura, banană, mere, pere, afine etc).

În stare proaspată sub forma de sucuri (sau pireuri dacă se păstrează și pulpă fără a fi strecurată) se consumă ca atare sau diluată eventual cu apă sau alte sucuri mai puțin vâscoase (zmeura, mure, pere, portocale, ș.a.m.d.)

Proaspete, preparate termic sau uscate, coacăzele pot fi consumate ca atare pe post de gustare. Pot fi introduse în preparare culinare fierte sau pasate, în cocktailuri, gemuri, jeleuri sau sosuri. Aceste fructe de padure sunt ingredientul multor retețe sanatoase și apetisante.

O modalitate prin care se poate beneficia de toți nutrienții de mare valoare din coacăzele negre este transformarea acestora în smoothie-uri. Pentru dimineți pline de energie se poate face un smoothie cu banană și coacăze negre, cremos și delicios, care se prepară rapid și foarte  ușor astfel :

Ingrediente:

- 1 cană coacăze negre

- 2 căni mure

- 2 banane

- 1 cană zmeură

- 750 ml apa

- 1 cană cireșe sau vișine bine coapte

Se pun în blender toate ingredientele și se amestescă până la omogenizare. Dacă se dorește, se pot adăuga cuburi de gheață, miere de albine sau zeama de la o portocală.

Opțional se poate folosi doar banana, smoothie-ul cu banană și coacăze negre este destul de sățios, perfect pentru un mic dejun pe fugă sau o băutură gustoasă și răcoritoare în timpul zilei.

În general se pot folosi diverse alte fructe și ingrediente (lapte/iaurt degresat) în obținerea smoothie-urilor cu coacăze negre după gust prin introducerea ingredientelor într-un mixer și mixarea lor până devine o băutură cremoasă și plăcută.

Ceai de coacăz

Ceaiul din frunze de coacaz negru sau muguri de coacaz este un bun stimulent care ajută la menținerea sănătății sistemului imunitar, are rol antiseptic, este un bun depurativ, diuretic, dar și energizant natural.


Mod de preparare ceai de coacaz:

Peste 1-2 lingurițe frunze de coacăz negru se toarnă 200 ml de apa clocotită. Apoi, se acoperă și se lasă la infuzat timp de 5-10 minute, iar după aceea se filtrează. Infuzia se poate consuma neindulcită, călduță sau rece. Este recomandat să consumi 2-3 căni de ceai de coacăz pe zi, în cure de 6 săptămâni, de 3 ori pe an pentru a beneficia de proprietățile acestuia, precum:

Dulceața de coacăze negre

Ingrediente:

- 1 kg coacaze negre culese de pe ciorchine - 500 grame zahar brun - 6 linguri apa rece


Mod de preparare:

Introduceți coacăzele într-o oală, împreună cu cele 6 linguri de apă. Așteptați până dau în clocot, apoi adăugați zahărul. În 10-15 minute, veți obține o dulceață densă (coacazele conțin natural pectină, astfel ca nu este nevoie de un agent de îngroșare special. Puneți într-un recipient (borcan cu capac etanș) și se pune la păstrare sau după prima desfacere pentru consum se ține la frigider .

Sirop de coacăze roșii/albe

Ingrediente:

· 1 kg de coacaze rosii/albe

· 1 litru de apa

· 150 ml de suc de sfecla

· 750 g de zahar


Mod de preparare:

Prima data, pune coacăzele într-un recipient și adaugă apa peste ele. Se amestecă bine ingredientele cu ajutorul unei lingure de lemn, apoi se pune amestecul într-un loc ferit de lumină timp de o zi și amestecă o dată la câteva ore. După o zi peste amestec se toarnă sucul de sfecla rosie și zahărul și se amestecă până când acesta se topește. Strecoară siropul cu ajutorul unei site așezată deasupra unei pâlnii și presează fructele cu o lingură de lemn pentru a scoate cât mai mult suc. Apoi, închide sticla cu capac etanș, pune-o la păstrare la frigider de unde o poți consuma sucul după dorință.








#lessons #work #growing

44 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page